Sumar sinergies i aglutinar totes les festes de la Comunitat Valenciana, que suposen un autèntic "pulmó econòmic" i propicien la convivència i la superació de les desigualtats, és l'objectiu de la comissió gestora impulsada per la Generalitat Valenciana per a la promoció i difusió de les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana, entre elles les de Moros i Cristians d’Ontinyent i Bocairent.

La presentació del decret de creació de la comissió gestora està previst que s'aprove demà divendres pel ple del Consell, s'ha produït aquest dimarts durant un acte celebrat en el Palau de la Generalitat i presidit pel president Ximo Puig. Al mateix han assistit representants de diferents sectors festers, que han qualificat aquesta iniciativa com a "magnífica" i han assenyalat que és "hora" que les festes "s'agafen de la mà" per a "constituir un nou ordre festiu".

El president de la Generalitat ha avançat que encarregarà a l'IVIE un "estudi rigorós" per a conéixer l'impacte econòmic real del món de la festa en tota la Comunitat Valenciana, alguna cosa que, ha dit, "ens farà veure que quan invertim en festa, generem llocs de treball i beneficis econòmics".

Segons s'ha posat de manifest durant l'acte, la creació d'aquestes comissió està pensada per a contribuir a la promoció i difusió de les festes i tradicions de la Comunitat, "des del convenciment que les institucions han de tindre entre els seus objectius, a més de la protecció, la divulgació, l'impuls i el foment del seu patrimoni cultural".

Per a això, es faran campanyes de promoció i difusió, publicacions i organització d'actes i jornades perquè permetran promocionar les festes i tradicions més importants de la Comunitat. En la comissió estaran les festes que ostenten la declaració d'interés turístic nacional o internacional però es treballarà per a totes les que se celebren en la Comunitat.

Comptarà amb representants de Presidència i de les conselleries de Cultura i Participació Ciutadana, així com amb representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les entitats organitzadores de festes declarades d'interés turístic internacional o nacional o de festes d'interés turístic, la Interagrupación de Falles, la Unió Nacional d'Entitats Festeres de Moros i Cristians i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Així, formaran part de la comissió de festes, entre altres, les Falles de València, Alzira i Sagunt, les Fogueres de Sant Joan d'Alacant, la Magdalena de Castelló, els Moros i Cristians d'Alcoi, Vilajoiosa, Crevillent, Banyeres de Mariola, Bocairent, Ontinyent, Villena, Orihuela i Elda.