La Unió de Llauradors ha informat, en una primera avaluació, que les tempestes de pedra d'aquest dilluns han afectat a més de 6.500 hectàrees de cultiu a les províncies de València i Alacant, sobretot a les comarques de la Costera (Font de la Figuera) i la Vall d'Albaida (Fontanars). A pesar que matisen també s'observen danys en les localitats de Montaverner i Alfarrasí a La Vall d’Albaida

El cultiu més afectat per la pedra caiguda ahir és el del raïm de vinificació amb el 35% dels danys, seguit per l'olivar amb el 29%, l'ametler amb el 21%, cereals amb el 13% i ja amb quantitats bastant més baixes la fruita d'estiu. A part d'aquests danys directes existeix preocupació perquè les pluges persistents impedeixen les tasques de recol·lecció d'algunes produccions i també les tasques agrícoles diàries en el camp.

“Les pluges persistents, les gelades i, ara la pedra, deixen una elevada xifra de pèrdues en poc més de dos mesos que caldria compensar per part de les Administracions. La Unió ja va estimar la xifra de pèrdues per les pluges persistents i gelades en més de 61 milions d'euros i ara amb aquest nou episodi de tempestes amb pedra la suma quan concloga resultarà molt més elevada”, expliquen des de La Unió.

La Unió reclama una sèrie d'ajudes per a les persones afectades per tot aquest episodi d'adversitats climàtiques, primer pluges persistents, després gelades i ara pedra, com la concessió d'ajudes directes, el repartiment gratuït de producte fungicida cicatritzant, reduccions fiscals, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interès subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

La pujada dels costos de producció que pateixen els productors obliga al fet que les diferents Administracions donen complida resposta a tots aquests sinistres climatològics que es venen arrossegant.