El conseller Vicent Marzà ha impulsat la declaració de la ciutat d’Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes que aprovarà demà el ple del Consell.

Marzà, com conseller de Cultura, considera molt important que "la tradició del toc de campanes manual d’Albaida compte amb el suport d’una declaració institucional del Consell de la ciutat d’Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes que vinga a reconèixer el llegat històric, cultural i etnològic que té i per suposar una mostra única al territori valencià del toc de campanes manual de manera diària i ininterrompuda des del segle XIII".

L’acord del Consell, a proposta de Cultura de la Generalitat, destaca que el toc de campanes a Albaida ha esdevingut un important patrimoni immaterial per a la Comunitat Valenciana, reconegut com a BIC immaterial i candidat a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.

La singularitat d’Albaida és que des de 1245 fins ara les campanes sempre s’han tocat a mà per campaners i sagristans i mai han estat mecanitzades o electrificades, de manera que el toc manual s’ha erigit un signe d’identitat del poble. De fet, el toc manual de campanes té un llenguatge propi que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat.

A més a més, el toc tradicional de campanes d’Albaida és una pràctica viva transmesa de generació en generació, tant des del punt de vista de la tècnica per a tocar campanes, i la diversitat de tocs, com per la conscienciació ciutadana per a cuidar i conservar el campanar i les campanes.

El toc manual de campanes constitueix un dels valors culturals més apreciats del patrimoni cultural valencià. És bé d’interés cultural immaterial (BIC) i s’ha presentat candidatura per a aspirar a ser reconegut patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.

Aquest patrimoni únic i singular, i de valor universal, compta també amb el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac) d’Albaida, el primer museu del món dedicat a aquesta tradició. L’objectiu del MitMac és formar, investigar, divulgar i protegir el toc manual de campanes i constituir un eix de desenvolupament turístic vivencial i de diversificació econòmica per a la ciutat d’Albaida.