El passat cap de setmana es va celebrar al circuit francès Paul Ricard l’esdeveniment Événement Vélo, una reconeguda prova ciclista d’ultrafons, on una de les grans triomfadores del cap de setmana va ser la veïna de Bocairent, María José Silvestre.

Silvestre, actual subcampiona del món 24 hores, va realitzar una prova més que considerable, recorrent un total de 619 quilòmetres en la prova, de 24 hores i de modalitat individual, per proclamar-se campiona femenina i establir un nou rècord del circuit. La victòria va ser contundent i, “després de tant de temps sense poder competir en una pista en viu per la pandèmia, va ser un autèntic ‘subidón’”, explicava.

L’alegria va durar poc, i és que a pesar de les fites aconseguides, la bocairentina se’n va tornar a casa sense cap trofeu, medalla ni tan sols un reconeixement. Tot això a pesar que en la inscripció a la cursa hi havia diferenciació de gèneres, però des de l’organització van decidir no entregar premis per separat, sinó a una única general, pel que “invisibilitza l’assoliment aconseguit per Maria José Silvestre”, denuncia el seu equip.

“En el món de l'esport de competició la dona sempre s'ha relegat a un segon pla, però mai m'havia vist en una situació així, només rebre una medalla de participació i finalització de la prova encara aconseguint un rècord històric en la prova” explicava una Silvestre encara atònita. A pesar de les 24 hores sense parar, amb una meteorologia adversa de vent i pluja, amb l'esforç mental i físic que això comporta, la ciclista junt al seu equip van traure forces per a demanar explicacions del menyspreu que per part de l'organització se li estava fent, segons explica.

La valldalbaidina ja sabia el que era coronar-se campiona d’una d’aquestes proves, ho va fer en les 24 hores de Le Mans, on sí que va ser premiada, homenatjada i va pujar al pòdium per recollir el premi com a campiona. Cap la curiositat que Sebastien Bertholet, guanyador aquest cap de setmana, va ser també el campió masculí de les 24 hores de Le Mans, però en aquesta ocasió, per greuge comparatiu, sols Bertholet va rebre el premi.

María José Silvestre té clar que aquesta pedra en el camí no truncarà el seu somni de ser la millor ciclista d’ultrafons del món, i ja ha anunciat que continuarà entrenant, competint i fent-se lloc en un món principalment dominat per homes. “És necessari denunciar aquestes situacions perquè companyes que vinguen darrere no hagen de patir este menyspreu i humiliació” defensa la ciclista de Bocairent.

La lucha por la igualdad en el ciclismo, en el deporte y en la sociedad es una lucha aún muy necesaria y María José Silvestre quiere lanzar un mensaje bien claro a la organización de Événement Vélo: “Soy campeona y merezco un reconocimiento como lo han recibido mis compañeros masculinos en la prueba”.