Famílies de dues persones represaliades per la dictadura franquista han rebut aquest dissabte les seves restes trobades en la fossa 94 del cementiri de Paterna (València), una circumstància que ha servit per a "tancar ferides" 82 anys després que fossin ocultades "atroçment" i sense identificar en una de les desenes de fosses comunes, expliquen des de l’Associació de familiars.

Les víctimes, de 40 i 44 anys, eren naturals de les localitats valencianes de la Font de la Figuera i Ontinyent. Tots dos eren civils i llauradors de professió, ha indicat l'associació de familiars de la fossa comuna 94 de Paterna en un comunicat.

El lliurament de les restes ha tingut lloc aquest dissabte en el cementiri municipal de Paterna en un acte privat al qual han assistit familiars, membres de l'associació de familiars i l'equip de tècnics de Arqueoantro, associació científica que va realitzar l'exhumació i identificació.

Les restes d'aquestes dues víctimes van ser trobades en els treballs d'exhumació de la fossa comuna 94 del cementiri de Paterna juntament amb 37 cossos més. El total dels 39 cossos estaven apilats de manera aleatòria en un forat de dos per dos metres, la majoria amb el tir de gràcia en el crani i molts encara emmanillats.

Els treballs es van iniciar al juny de 2018 i han conclòs amb tres víctimes identificades, les restes de dues de les quals han estat lliurades aquest dissabte als seus familiars.

Una vegada acabada la guerra civil i després d'estar presos uns mesos en la presó Model de València, van ser executats, concretament el 6 de novembre de 1939. Fa ja gairebé 82 anys que van ser ocultats "atroçment" i sense identificar en una de les desenes de fosses comunes del cementiri municipal de Paterna.

"En 42 anys de democràcia a Espanya no ha estat possible, però aquest dissabte les restes de les víctimes de l'odi i la intolerància tornen a descansar amb els seus sers estimats en les seves localitats natals, fet que sempre han necessitat els familiars per a tancar ferides", han expressat des de l'associació de familiars.

El net d'una víctima ha agraït que la família "ha aconseguit el somni i veu complerta l'esperança de tota la família de veure junts al meu avi i a la meva àvia". "Per fi estaran junts per sempre", celebrava.