Radio Ontinyent
Radio Xàtiva

anunciante

NoticiasLocal

Article d’opinió

L'Ontinyent que volem, el Compromís que necessitem

Abans de treballar les propostes de futur, és convenient fer una foto de la situació actual, saber d'on venim i com estem. I per això no està de més fer un balanç de com ha estat la legislatura 2015/2019, la legislatura de la majoria absoluta del PSOE a Ontinyent.

Si per alguna cosa destaca aquesta legislatura, és pel nivell d'inversions, algunes ja realitzades, altres en procés. No es pot negar, han estat moltes: Pàrquings, Camps de futbol, millores diferents carrers, xarxa d'aigua, millores als polígons, millores a la universitat, millores als centres educatius, aules de 2 anys a tots els centres educatius, EDUSI, ARRU, Riu Viu, museu tèxtil, plaça de l'EPA, pista d'atletisme, obertura de la residència de discapacitats i d'altres. De totes aquestes inversions algunes han estat executades/finançades directament per l'ajuntament, altres per la Generalitat o la Diputació. L'increment i execució d'aquestes inversions NO ES PODRIA ENTRENDRE sense la gestió econòmica del govern de coalició de la darrera legislatura (PSOE-COMPROMÍS 2011/20015) i per descomptat NO ES PODEN ENTENDRE SENSE EL BOTÀNIC.

Una altra cosa, són les prioritats i en què s'ha invertit i en què NO. Nosaltres hem trobat a faltar invertir i reurbanitzar el carrer Sant Antoni, la plaça major, plaça concepció i Glorieta. Però també trobem a faltar inversions per adequar vivendes socials (que no hi ha), per dotar a Ontinyent d'un refugi d'animals i deixar de fer ús de la canera comarcal, col•laborar per crear el centre de dia de malalts mentals, i moltes altres coses. És clar, cadascú té les seues prioritats i amb la majoria absoluta, el PSOE ha decidit les seues. I clar, també hi han "cagades", la més sonora sens dubte la nova rotonda de Torrefiel, però també podríem parlar de com s'ha solucionat la "barrera" a l'avinguda tèxtil (amb el cost del pàrquing ...), l'execució del PUMTRANCK de Benarrai...

Respecte de la gestió, en termes generals al govern del PSOE li agrada dir que ha estat una gestió continuista de la darrera legislatura de coalició, però clar no és el mateix un govern de coalició que el Govern monocolor del PSOE; i això també s'ha notat: Ontinyent Participa s'ha convertit en altra campanya mes de màrqueting; res a vorer amb millorar la participació ciutadana, motiu pel qual va nàixer. Al consell de Ciutat no se li ha trobat encara la seua funcionalitat. En promoció econòmica s'han continuat desenvolupant projectes i actuacions, cada vegada més; però sense cap rigor d'avaluació i rectificacions/modificacions necessàries. L'oferta cultural no ha aconseguit ni de lluny recuperar la capitalitat cultural comarcal d'altres temps. En Estalvi energètic i altres actuacions mediambientals sens dubte hem anat cap arrere. S'ha guanyat la reclamació presentada pels propietaris dels terrenys de l'hospital a l'antiga ubicació, certament i molt que ens alegrem, donat que va ser la nostra aposta innegociable, caiguera qui caiguera l'ajuntament havia de treballar per la lesivitat d'aquells acords. I tant que s'ha notat, i no sols a la gestió ordinària, ha faltat coherència i valentia. Perquè el PSOE ha continuat autoritzant una segona festa del bou (ja sense la pressió del PP), està qüestionant el centre d’acollida de menors en compte de donar suport, no es prenen mesures serioses a la crema de restes agrícoles, la situació del POU CLAR és un clam cada estiu, hi ha empreses locals imputades al cas TAULA i no s'ha fet cap auditoria, empreses que amenacen l'estabilitat econòmica de l'ajuntament via reclamacions judicials urbanístiques continuen tenint catifa vermella, ... i així unes quantes coses més.

El deute municipal, ja no es cap problema, cert, s'ha reduït un 61% respecte del 2011; 46% a la legislatura passada i un 15% en aquesta de gestió exclusiva del PSOE. El que continua sent el principal problema d'Ontinyent, és sens dubte l'atur. Si és cert que els darrers anys s'ha reduït (com a tot el país) però el cert és que la nostra taxa d'atur continua per damunt de la taxa d'atur a la comarca i al País. En concret 2.788 persones a 31 del 12 de 2018 estaven aturades.

I amb aquesta situació, quin Ontinyent Volem? Un Ontinyent amb futur, és clar, com tot el món. Un Ontinyent que treballe per garantir la igualtat d'oportunitats i la distribució de la riquesa en una societat cada vegada amb més desigualtats. Un Ontinyent que done suport als més febles i lleve catifes roges als que sempre han manat.

Hem de continuar gestionant amb responsabilitat, com sempre hem fet quan ens ha tocat governar. Gestionar amb rigor els diners, prioritzar inversions que ens milloren la qualitat de vida, que donen suport als més febles i que ens aporten ferramentes per generar activitat econòmica que genere ocupació. Hem de sumar, escoltar i ser valents en prendre decisions. I com ja hem dit, és hora de treballar per un Ontinyent laic. I amb eixe objectiu, treballar per l'Ontinyent que volem, estem treballant aquests mesos pel Compromís que necessitem.

Volem un Compromís que sume internament, per poder sumar fora. Un Compromís més de persones que de partits, un compromís que respecte les minories, on allò important no és guanyar o perdre assemblees, on allò important no és a quanta gent afilia cadascú per guanyar al "contrari?". Un compromís on allò important és crear equips de persones amb capacitat de gestió, amb capacitat de sumar i també amb la suficient rebel•lia i valentia per a defendre interessos generals enfront dels de sempre.

Joan Gilabert

Compromís Plural Ontinyent

Publicado en Local 28 / 01 / 2019