Radio Ontinyent
Radio Xàtiva

anunciante

NoticiasLocal

Ramón Garcia i Soler, nou director de la Unió Artística Musical d’Ontinyent

El músic, director i compositor Ramón Garcia i Soler és el nou director de la Banda Simfònica de la Societat Unió Artística Musical d'Ontinyent.

La Societat Unió Artística Musical d'Ontinyent va presentar ahir en una roda de premsa al nou director, Ramón Garcia i Soler, amb la presència del nou president de la societat, Rafael Soler Garcia; del secretari, Valen Bataller; i del director de la Banda Juvenil, David Castelló Silvestre.

L'acte de presentació va tenir lloc a la Sala Principal de la Societat Unió Artística Musical d'Ontinyent.

Va naixer a Atzeneta d'Albaida (València) en 1971. Es va graduar en composició i guitarra en el Conservatori Superior de Música Oscar Esplá d'Alacant amb els mestres José Tomás i J. Enric Canet, assistint a cursos amb Sr. Russell, L. Brouwer i J.L. González, entre altres, al mateix temps que assisteix a diferents seminaris de direcció, educació musical i música per al cinema estudiant amb José Nieto, Roque Baños, Claudio Ianni o Lucio Godoy entre altres.

Com a compositor té en el seu catàleg un centenar d'obres, abordant diferents gèneres i estils, realitzant enregistraments i BSO per a diferents mitjans audiovisuals. Ha col·laborat en orquestracions de pel·lícules com Atrapa la bandera, Pla de Fugida, Capità Tro o Passatge a l'alba entre altres, treballant amb Pascal Gaigne, Diego Navarro i Luis Ivars respectivament. En aquest camp també ha elaborat les suites per a concert de pel·lícules com Obre els ulls (A. Amenábar-M. Marín), La Dama Babaua (L. Ivars), Atrapa la Bandera (Sr. Navarro), Blasco Ibáñez (G. Berlanga-Suburbano), etc. Participa activament com a director, orquestador i arranjador en el FIMUCITÉ (Festival Internacional de Música de Cinema de Tenerife).

Les seves obres han estat interpretades per formacions i solistes de renom d'Espanya, França, Cuba, l'Argentina, els EUA, Holanda, Bèlgica o el Japó. Ha rebut encàrrecs de solistes com Pacho Flores, Luis González, José Chafer o de solistes de la OCRTVE com el trombonista Ximo Vicedo (Més enllà de l’horitzó, 2014), o els percussionistes José L. González i Raúl Benavent (Prevalgui Numbers, 2013 – Cicle de Cambra RTVE). També va estrenar a l'Auditori Nacional dins del cicle “El Primer Auditori” de la Fundació Piú Mosso la seva obra Tulam a l'octubre de 2016. En 2014 escriu les seves Variacions sobre un tema de Tárrega, per al guitarrista Rubén Parejo, qui la interpreta en diferents festivals internacionals amb gran èxit, sent emesa pel programa La Guitarra de Ràdio Clàssica.

En 2017 va estrenar en el City Hall d'Hong Kong la seva fantasia espanyola per a clarinet baix i marimba Farnese Bridge amb el Duo Antwerp i l'Hong Kong Festival Wind Orchestra, més els seus successius reestrenos a Barcelona i Anvers. També a l'abril de 2017 va estrenar en el ADDA d'Alacant amb la Banda Simfònica Municipal la Suite Meridional per a flauta i clarinet, representant aquesta el seu opus 102.

Ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals destaquen el Font de Anta de Sevilla, Euterpe i Hermes de la FSMCV, nominació als Hollywood Music in Mitjana Awards (2015) als EUA, tots dos pel seu reconegut Concert per a Marimba i Orquestra. Aquesta obra composta en 2006 ha estat repetidament interpretada en sales de diferents països per multitud de solistes i agrupacions simfòniques. En el seu catàleg simfònic podem destacar les seves obres Oryza (Encàrrec del Certamen Internacional Vila d’Altea, 2016), Díptic per a cordes, 2001, Scherzo i Rondó per a clarinet i orquestra de cordes (2004) i el seu conte musical L'Abellerol i el foc (2000).

Ha estat director titular de diferents bandes i orquestres simfòniques a la Comunitat Valenciana, amb les quals ha obtingut diversos premis en certàmens, a més ha estat director convidat en nombroses bandes o orquestres del país, com la Banda Simfònica Municipal d'Alacant o l'Orquestra Simfònica de Tenerife, rebent reconeixements com a compositor en diferents ciutats.

Forma part d'associacions professionals com a SGAE, AIE, MUSIMAGEN, ACMMIC o COSICOVA i va ser professor associat del Conservatori Superior de les Illes Balears. Actualment és docent en la xarxa de conservatoris de la Generalitat Valenciana i en el Curs de Direcció de Banda de Joventuts Musicals de la Vall d'Albaida. Activitats que compagina amb la direcció de la Banda Simfònica de la Sta. Cecilia de l'Olleria a València.

Ha estat director titular de la Banda Simfònica de la Societat Musical d'Alzira durant tres anys.

Publicado en Local 24 / 01 / 2019