Radio Ontinyent
Radio Xàtiva

anunciante

NoticiasComarcal

La nit més bruixa: Poesia i arrel al MiL

El Festival MiL arriba a l’equador de la present edició amb una sessió doble de cançó d’autora

Dissabte vinent Eva Dénia acompanyada per Merxe Martínez, un tàndem potent i íntim, presentaran “quan abril era abril”, el disc més personal de la gandiana on s'atreveix amb composicions pròpies, escrites i arranjades per ella. Entre la Chanson clàssica i la tradició valenciana, “Quan abril era abril” ha comptat amb la direcció artística de Carles Dénia. Obrirà la nit, des de Terres de Ponent, la cantautora Meritxell Gené, que entre l'acordió diatònic i la guitarra acústica, ens convida a fer un viatge des del folk nord-americà de protesta al rock aromatitzat de música d’arrel. De veu vellutada i resistent, després de 4 treballs previs musicant poetes de tot el país, enguany a publicat i musicat el seu primer poemari “Després dels esbarzers”, i l’escriu a la seua mare, que va morir quan ella tot just començava a caminar. L’espectacle que ens ofereix cantarà també cançons dels seus anteriors projectes. Gené ha musicat a Màrius Torres -a qui va dedicar tot un disc: “Així t’escau la melangia”, però també a poetes com Joan Vinyoli, Maria-Mercè Marçal, Joan Barceló, Montserrat Abelló, Joan Sales, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Blai Bonet, Marià Villangómez, Concepció G. Maluquer, Manuel de Pedrolo, Vicent Andrés Estellés o Joan Salvat-Papasseït.

El passat dissabte, el públic del MiL va poder gaudir del directe potent de la beniganina Gem, saltant el mur de la timidesa i fent vibrar amb les seues composicions sinceres i fresques, despullades i honestes que convidaven a escodrinyar la intimitat expressiva més personal de l’artista. També va enlluernar el directe d’Alessio Arena, el cantautor napolità va qüestionar els límits de la identitat cantant en 4 llengües diferents, barrejant ritmes d’arreu del món a cuirassa descoberta. Una desafiament las límits de la identitat que ultrapassaven el fet musical. Descarant i proper amb una banda d’altíssima qualitat, van demostrar ser una factoria ben engreixada del millor de la cançó d’autor transnacional.

El MiL clourà la seua edició 2018 el 9 de juny amb la cançó més indie d’enguany que comptarà amb Lu Rois i Joan Miquel Oliver. El Festival Música i Lletra es caracteritza per combinar artistes més reconeguts i d'altres d'emergents, mesclant diferents estils dintre de la música d'autor per oferir una autèntica cata de la música d'autor a Xàtiva. El Mil és una aposta arriscada de la Regidoria del Gran Teatre de Xàtiva, i la direcció artística del músic Feliu Ventura, que busca un públic curiós que s'atrevisca a comprar una entrada per un concert del qual potser no en coneix els músics, explica l'organització. Per fer-ho possible la regidoria ha defensat sempre preus populars per les entrades. El lema d'enguany és «Sense les dones no hi ha festivals!» i s'ha fet un esforç de reconeixement de la feina de les dones cantautores i -si l'any passat ja tenia un cartell paritari- enguany ha programat més dones que homes a l'escenari del MiL. Per als qui encara no tenen entrades, ahir es va estrenar a les xarxes socials del festival un sorteig de dues entrades per a l'actuació de dissabte.