Radio Ontinyent
Radio Xàtiva

anunciante

NoticiasLocal

L’Escoleta del Llombo, pionera en integrar l’estimulació primerenca musical a les aules de la mà d’AD LIBITUM

El programa Gordon d’estimulació primerenca a través de la música ja està impartint-se de forma inèdita a aquesta escoleta d’Ontinyent

L’Escoleta del Llombo i AD LIBITUM han unit sinèrgies posant en marxa d’una forma pionera el primer programa integrat d’estimulació primerenca a les aules d’una escola bressol a Ontinyent. En aquest sentit, a L’Escoleta del Llombo, Ana i Tona sempre han tingut ben present la importància del component musical i artístic com a un dels pilars fonamentals del seu projecte educatiu i és per això que aquest any, que l’escoleta compleix 25 anys, han posat en marxa aquest programa. Així, dins de la seua ensenyança, tots els alumnes d’aquesta escoleta reben una classe setmanal d’aquesta metodologia, creada fa més de 50 anys pel músic i investigador nord-americà, Edwin E. Gordon.

Una metodologia enfocada a menuts des dels 0 als 3 anys basada en l’aprenentatge de la llengua materna que utilitza la música com una ferramenta molt important per establir les bases d’una educació completa. Així, segons indicava el professor especialitzat en la metodologia Gordon, Juanma Ferri, a través de l’aprenentatge vivencial dels sons i els ritmes amb recursos com ara la veu, el moviment de mocadors de colors, campanetes, guitarra i altres instruments de xicoteta percussió, els beneficis per als més menuts són ben amplis. Des de l’estimulació de les seues aptituds com l’expressió corporal, la coordinació, la comunicació, l’atenció, o la concentració entre altres, fins al foment de les tècniques d’aprenentatge que més avant utilitzaran per als seus estudis.

Tot això, els mes menuts ho aprenen de cap i d’oïda, i encara que el mètode no busca formar músics, si més avant l’alumne vol estudiar llenguatge musical ho relacionarà amb el que ha après prèviament facilitant així el seu aprenentatge. Per entendre-ho, Ferri ho explicava fent un símil: “antigament la música començava a estudiar-se amb la partitura i era tot un repte sols a l’abast d’uns pocs, era com ensenyar a un menut a llegir directament amb un llibre, mentre que començar poc a poc aprenent de cap i d’oïda és molt més fàcil”.

En aquest sentit, el mètode Gordon té com a pilar fonamental l’estimulació de les connexions neuronals que els nadons ja tenen inclús abans de nàixer, evitant que es perden al llarg del seu desenvolupament. D’alguna manera és tracta d’aprofitar allò que tantes vegades hem escoltat de que ‘els més menuts són autèntiques esponges’.

Publicado en Local 29 / 11 / 2017