Radio Ontinyent.com

anunciante
TV A la carta Canal Youtube

NoticiasComarcal

Aielo de Malferit reivindica la seva connexió amb l'origen de la coca-cola

L'ajuntament d'Aielo de Malferit, en la Fira Gastronòmica, va dur a terme una exposició de materials antics i objectes inèdits de la marca mundialment coneguda de la Coca-Cola. Sota el lema ‘Aielo inventa la Kola-Coca, Aielo descobreix la Coca-Cola’, l'ajuntament planeja realitzar una sèrie d'accions populars tendents a refozar aquesta connexió amb l'origen de la Coca-Cola.

Aielo de Malferit ha celebrat el cap de setmana passat 28 i 29 d'octubre la seua Fira Gastronòmica anual. El dissabte i el diumenge, i ambientats per la música i les activitats pels més petits, els veïns han pogut degustar una sèrie de tapes típiques ofertes pels diversos bars de la localitat. L'ajuntament d'Aielo de Malferit, en la segona edició d'aquesta Fira Gastronòmica, ha realitzat també una curiosa activitat cultural. Es tracta d'una exposició de materials antics i objectes inèdits de la marca mundialment coneguda de la Coca-cola. Les peces són una petita mostra procedent de la col·lecció privada més important d'Europa, que es troba a València. Precisament a Aielo de Malferit podria estar l'origen de la fórmula d'aquesta universal beguda perquè aquí s'elabora el famós Licor de Nou de Kola que es va inventar a la fi del segle XIX pel veí d'Aielo Vas batre Aparici. Ara, aquesta població vol unir el seu nom amb el de la Coca-cola.

Per a això, ha coordinat els seus esforços sota el lema 'Aielo inventa la Kola-Coca, Aielo descobreix la Coca-cola'. Sota aquest eslògan, l'ajuntament planeja realitzar una sèrie d'accions populars tendents a reforçar aquesta connexió amb l'origen de la Coca-cola. En la mostra, a la qual ha acudit nombrós públic, s'han pogut contemplar peces tan curioses i poc habituals, com la primera ampolla, l'anomenat model Hutchinson, que està datada en 1894. També la primera ampolla en la qual es va estampar la marca en paper sobre el vidre. Desenes de petites ampolles amb més de cent anys d'antiguitat, i que van ser envasades per diverses empreses i en diferents formats i colors, quan encara no estava unificada la tipografia ni el color o la grandària de l'ampolla.

Quant a cartelleria i material publicitari, en la mostra també s'ha pogut admirar el cartell original conegut com 'Betty', un dels primers que va llançar la marca en 1913. Uns altres, dels anys de la II Guerra Mundial, o un d'inèdit de l'època de la revolució socialista a Cuba.

Amb aquesta exposició, i en paraules de l'alcalde d'Aielo de Malferit, José Luis Juan Pinter, "es vol fer valdre la relació d'aquesta localitat amb la refrescant beguda de cua." Per al primer edil, la localitat ja és referència internacional per ser el lloc d'origen del malmés cantant Nino Bravo, però en l'actualitat "la corporació municipal vol recordar que un veí de la localitat, Vas batre Aparicio, va inventar una beguda de nou de cua que encara se segueix elaborant", i per la qual Coca-cola, quan va arribar a Espanya en la dècada dels anys cinquanta del passat segle, va pagar 30.000 pessetes de 1953 perquè deixessin d'utilitzar l'apel·latiu 'Coca'.

L'original beguda d'Aielo de Malferit és un licor alcohòlic que es va inventar a la fi de segle XIX en aquesta localitat de la Vall d'Albaida. Vas batre Aparicio, està documentat, va presentar la seua fórmula original en la Fira de Filadèlfia en 1885. Un any després, el farmacèutic d'Atlanta, John Pemberton, inventa la mundialment famosa beguda refrescant de cua. La major part dels veïns d'Aielo de Malferit, no obstant això, estan convençuts que l'aventura de la Coca-cola es va iniciar en aquest lloc.